The Elms – Stable and Garage // 1911

By 1911, the Berwind’s wooden stable at their summer home, The Elms, was deemed inadequate and the couple’s new automobiles needed an appropriate structure to protect them from the elements. Edward Berwind purchased a large estate from Ms. Ida Powell Johnson, abutting his sprawling property and razed it to have a new stable and garage structure built there. The two structures are modeled after the Louveciennes Pavillon de Goury in France, built originally for Madame du Barry. Above the garage space lived the stable keepers and gardeners. As the space shifted from stable to garage, it is said that the head coachman, in order to keep his job, became the family driver, but he could never learn to back up, so a large turntable had to be installed in the garage. The complex originally held space for ten carriages, stalls for six horses and room for eight automobiles, as well as harness repairs, laundry rooms and living quarters. The Beaux Arts style building employs the best of French architecture, including a mansard roof, corbels, and raised central pavillion.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s