The Elms – Sitting Room // 1899

The formal Sitting Room at the Elms in Newport, Rhode Island is one of the many statement-rooms found in the Gilded Age mansion. This room is located directly above the Ballroom and is the first space seen when ascending the main staircase onto the second floor. The sitting room was used by the Berwind Family and their guests as a gathering and socializing space, a little less formal than the ballroom downstairs for more elegant events. The Preservation Society of Newport County has done an amazing job at restoring the building and purchasing furniture and fixtures that were sold off when much of the inside of the property was sold off at auction in the 1960s. The Preservation Society restored the red silk walls fabric in the 1980s, bringing the space back to its original grandeur. I cannot think of a better place to just “sit”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s