Barnstable County Courthouse // 1831

Perched atop a hill in Barnstable Village, the old town center of the historic Cape Cod town, the Barnstable County Courthouse sits proudly as a well-preserved example of the Greek Revival architectural style in a civic building. The building was constructed in 1831 from plans by renowned architect Alexander Parris, who designed the iconic Quincy Market in Boston just years earlier in the same style. Due to its highly visible location along the Old King’s Highway and public function, the courthouse was likely instrumental in popularizing the Greek Revival style on the Cape. The building was constructed of Quincy granite with a portico and fluted Doric columns made of wood fashioned to look like stone (which fooled me from the street). The building has been expanded five times between 1879 and 1971, with each addition made cognizant of the architectural significance of the building. At the front of the building, two bronze statues of Mercy Otis Warren and James Otis, Jr frame the building. The Barnstable Superior Court is located in the building today.

Windham County Courthouse // 1825

When the Windham County courts were transferred from Westminster in 1787, they were housed in the village known as Newfane on the Hill. Four decades later, influential residents convinced their townsmen to shift the village down to their land in a flat part of town, a location better suited for waterpower and commerce and ease of travel in the winter months. The first two buildings constructed were the courthouse and jail on a common. The village center grew rapidly as people moved old buildings down the hill and remodeled them or built anew, establishing a particularly unified townscape. This courthouse building is very stately for such a small town and packs an architectural punch. The two-story building is capped with a belfry and was designed in the Federal style with fan motifs over the windows and door. In the 1850s, nearby Brattleboro tried to usurp Newfane’s county seat status, so they in turn expanded the courthouse, raising the ceiling on the upper floor and adding the monumental Doric portico and pediment to give the building a decidedly Greek Revival appearance.